Login

Kitesurfen

Hoe gebeurt het bij drop?
Kite activiteiten, trips en spontane kite sessies die voortkomen uit DROPdates en de Kite Whatsapp. Die appgroep is vrij actief en relatief veel kiters bij DROP hebben een eigen auto.

Waar gaan we meestal kiten?
• Zandmotor poeltje: Ondiep en vlak/chop, perfect voor beginners, DRUK!!!
• Zandmotor Zee: Golven, niet voor beginners, ruimte
• Maasvlakte: Vlak/chop/golven, prima voor beginners, kan druk zijn
• Scheveningen: Golven, niet voor beginners, kan druk zijn en pas op voor surfers
• Oostvoornse meer: VLAGERIG!!, Chop/(vlak), niet voor beginners, relatief rustig

Weer
Het enige wat belangrijk is bij kiten is de wind, die wordt gemeten in knopen. 1 knoop is 1.85 km/h. Kiten kan afhankelijk van je materiaal ongeveer vanaf 15 knopen, dit is best een flink windjes dus als kiter zal je vaak te horen krijgen: “huh maar het waait toch, voel dan”, hierop zul je reageren: “NEE IK KAN NIET KITEN, DUS HET WAAIT NIET!!”.

Als kiter breng je 90% van je SOG-tijd op de volgende sites:
Windguru
Windfinder
Actuelewind.nl
Johnswind.nl

Op deze sites vind je namelijk de weersvoorspelling en de actuele wind. Overigens zullen deze sites ook je persoonlijke agenda worden want als het waait laat je alles vallen en zorg je dat je zo snel mogelijk op het water staat.

Hoe begin je ermee?
LES!!

• Van DROPpers die instructeur zijn bij Kiteboardschool.nl. DROPleden kunnen daar kitesurflessen boeken voor maar €45,00 euro per persoon. De groepsles bestaat uit 3 personen en duurt 3,5 uur. Om een les te boeken en voor meer informatie hier over, klik op deze link. De overeenkomst luid als volgt: DROP levert geïnteresseerden voor instructeurs bij de Kiteboardschool.nl, zij zorgen voor een IKO-cursus met korting. In ruil daarvoor kunnen DROPleden goedkoop leren kiten!
• Vanuit de commissie als het georganiseerd wordt (niet elk jaar en maar beperkt plek).
• 15% korting bij onze partner Versus.
• Nazomerdeal bij BLOW

Hoe werkt het?
Je hangt aan een vlieger en staat op een boardje. De vlieger trekt je over het water en dit is super leuk. Klik hier voor een playlist met de beginselen

Protip, kijk zoveel mogelijk filmpjes met de theorie en mensen die de techniek uitleggen. Dit is een gouden regel voor veel van onze sporten omdat het risico’s verlaagt en vooral je progressie heel erg versneld!

Ontstaan
Kiten was in het begin super lomp en gevaarlijk maar is snel ontwikkeld tot een volwaardige sport.
Dit wordt allemaal heel mooi verteld in dit filmpje (wel een beetje lang).

Winter safety tips!
• Kleed je goed aan → Dat is 4/5 mm of kwaliteit (CR+) neopreen + cap + handschoenen + schoenen. Een neoprene jas, klittenband/een goed afgesloten pak rond je enkels en windjack voor op het strand zijn ook geen overbodige luxe.
• Check de condities → Zorg dat je niet onverwachts zonder wind komt te zitten.
Daarbij… de wind in de winter is aanzienlijk krachtiger dan in de zomer. het zou dus kunnen dat je in de zomer met 22-23 knopen nog je 12 kan houden waar je in de winter al bij 19-20 knopen de overstap maakt naar een kleiner maatje. Dit komt doordat de wind/luchtdichtheid een stuk hoger is bij koude wind dan bij warme wind (en nog wat andere dingen maar ik ben geen natuurkundige)
• Blijf bij de kant → Niet verder dan je kunt zwemmen. In de winter is dat minder ver omdat in water van <10 graden je spierkracht sterk afneemt.
-Wees zichtbaar → zorg voor een lekker kek gekleurd mutsje zodat onze freunden van de brigade je snel kunnen spotten mocht het nodig zijn.
• Buddy up! → Samen=leuker en zorg dat voor elke beginner er ook een gevorderde mee gaat (liefst 2 dan kunnen die elkaar ook helpen). Zorg dat je bij elkaar blijft en komt kijken als de kite langer dan 15 seconden in het water ligt. In deze temperaturen is het belangrijk om snel handelen.
• KNRM bij de hand: Download de app van de KNRM of zet dit noodnummer (0900-0111) in je telefoon zodat je altijd snel contact heb met deze helden indien nodig.
• Opwarmen na afloop → neem een thermosfles thee/chocomelk mee om na afloop lekker op te warmen.

Regels

Koffie automaat weetjes
De naam Chickenloop ontstaan is omdat men vond dat de mensen die ze gebruikten watjes (chicken) waren.