Login
Surf

Hoe werkt het?
Surfen doe je door met je board te staan op het water. Als het water snel onder je door stroomt en je zelf ook vooruit gaat, blijf je drijven.. toch? (reken het even uit met je technische studie!)
Kijk even met me mee:

Deze gast hier op de foto heeft zojuist een goede golf gepakt. Wat betekent dat nou eigenlijk? Een zo goed mogelijke uitleg:
Om te beginnen sta je op het strand met je board onder je arm. Als je naar zee kijkt zie je een hoop wit schuim en in de diepte liggen je vrienden te wachten op een goede golf. Om naar je vrienden en de goede golven toe te komen moet je eerst recht de zee in peddelen (oftewel ‘uitpeddelen’). Dit is het zwaarste gedeelte, je moet dwars door alle golven heen die al zijn omgeslagen, dit zijn de witte lijnen onderaan de foto (ookwel ‘white wash’). Dit is een kwestie van timing en doorzettingsvermogen.
Zodra je bij je vrienden ligt uit te puffen, merk je ineens dat er geen schuimgolven meer op je afkomen. Je ligt nu ‘achteraan’ of ‘outside’. Dit is het punt waar het nog te diep is voor de golven om om te slaan. Alle golven die aankomen rollen rustig onder je door zonder dat je mee genomen kunt worden. Als je nu terug naar het strand kijkt, kun je heel mooi zien vanaf waar de golven beginnen te breken.

Nu is het tijd om echt te gaan surfen! Als je langzaam terug naar het strand peddelt, kom je na een tijdje op het punt waar de golf om begint te slaan. Door heel hard te peddelen kom je op dezelfde snelheid als de golf die binnenkomt en voel je ineens dat je mee genomen wordt. Dit is het begin! Als je nu mee rustig hangt in de richting waar de golf nog niet is omgeslagen kun je met de golf mee draaien tot je een hoek maakt van ongeveer 45°. Als de golf heel groot is en snel omslaat moet je meer ‘tegenhangen’ als de golf kleiner is en rustig breekt kun je meer richting het strand sturen. Je kunt nu blijven staan in deze stand terwijl voor je rustig de golf omhoog komt en achter je rustig de golf omslaat. Als dit lukt.. Holy shit! Gefeliciteerd ouwe surfdude of dudette, je hebt echt een golf gepakt.

A. Deze guy is nog even moed aan het verzamelen om goed uit te peddelen.
B. Vast aan het peddelen voor de golf, maar er staat al iemand op?! Zie meer bij regels.
C. Deze chick snapt het helemaal: de positionering is perfect, lekker surfen en zo te zien kan ze nog wel even door!
D. Hier probeert iemand die aan het uitpeddelen is om door de white wash heen te gaan of er onderdoor te duiken.
E. Deze twee liggen ‘outside’. Als je kijkt ligt ‘e’entje naast z’n board z’n wetsuit even op te warmen
F. Ai ai, dat ziet er minder goed uit. Deze persoon ligt niet op de goede plek en moet dus ofwel doorbikkelen of terug naar het strand ergens anders opnieuw te water te gaan.

Het uiteindelijke ‘staan op een golf’ kost voor veel mensen flink wat tijd om te leren. Zie hiervoor de kopjes ‘How to get started’ en ‘How to improve’.

Hier nog een goede first person ervaring, dit is waar je het allemaal voor doet!

Surfen bij DROP
Als je bij DROP zit heb je hoogstwaarschijnlijk het geluk dat je dicht bij zee woont. Zodra er golven zijn in Scheveningen of één van de andere Nederlandse spots liggen er surfers in het water. Iedereen is altijd welkom om mee te gaan, dus vraag het zeker eens na als je denkt dat de golven aankomen. Zin om altijd op de hoogte te zijn? Join de ‘surfen surfe surfen’ groepswhatsapp! Vraag voor meer informatie aan het bestuur.
Er zijn veel soorten surfboardjes en wetsuits te huren via DROP. Check hiervoor de website.

How to get started
Surfen is een erg laagdrempelige sport om mee te beginnen. Een eerste surfles kan bij één van de vele surfscholen die er zijn of door een lesje van iemand met ervaring. Check vast eens één van de vele filmpjes op youtube, of bijvoorbeeld dit stukje

Let op! Zomaar zonder les met een board in het water gaan liggen kan leiden tot erg gevaarlijke situaties! Volg altijd eerst een les voordat je voor het eerst gaat surfen.

How to improve
Kun je surfen en wil je graag beter worden? Ga lekker veel het water in! Je kunt altijd tips vragen van mensen die je kent die ook surfen of vrienden met wie je in het water ligt.
Of check dit: een paar jaar geleden stond een ziek chille serie op Magicseaweed!
Magic Seaweed: five ways to improve your surfing
of later deze:
Magic Seaweed: tips for catching more waves .

Condities
Om te surfen zoals hierboven beschreven heb je goede golven nodig en dat bepaald direct het overgrote deel van de sport. Echt goede golven zijn zeldzaam en het kan bijna altijd beter: dit gevoel wordt ook wel omschreven als ‘the Search’, de zoektocht naar die ene perfecte golf waar alles klopt.

Golven ontstaan doordat er boven het water voor lange tijd harde wind waait. Ook wel swell genaamd. Hoe groter dit stuk water en hoe langer en harder de wind waait, des te beter en hoger wordt de swell. Als in Amerika voor lange tijd wind waait, wordt het dus erg goed in bijvoorbeeld Frankrijk en Portugal. In Nederland is het echter een beetje een ander verhaal, omdat door de ligging van Groot-Brittannië veel van deze golven worden tegengehouden. Daarom geldt als vuistregel voor surfen hier: als het een tijd lang flink stormt, is het de dag(en) (na)dat deze gaat liggen vaak mooi.
Swell heeft twee belangrijke kenmerken: periode en hoogte. De periode is de tijd in seconden tussen twee golven in. Dit bepaald hoeveel tijd iedere golf kan aansterken en hoe makkelijk je kunt uitpeddelen. Hoogte is de letterlijke hoogte van de golf.

Andere factoren dan de swell die bepalen hoe goed de golven breken zijn de bodem van de spot en de wind. Als je een zandbodem hebt, zijn de golven breken de golven vaak op een bepaalde zandbank (Beachbreak). Bij rots- of rifbodem breekt de golf vaak precies op de zelfde plek (pointbreak).

Wil je de condities checken? Dit kan voor alle spots op de wereld via http://magicseaweed.com/. Met een heuse uitleg: http://magicseaweed.com/help/surf-forecasting-basics/waves-explained-advanced. Klik in de balk bovenaan je spot aan en zie hoe het er voor staat. Daarnaast geeft http://www.windguru.cz/int/ ook een hoop info over condities van over de wereld.
In Nederland hebben we geluk met een heuse site voor een verslag van de golven: http://surfweer.nl/. Hier vind je zodra er op de Noordzee iets begint te bewegen een live verslag van een echte kenner. Nóg beter weten hoe het er voor staat? Check de live webcam van Scheveningen !

Regels
Erg belangrijk bij golven zijn de voorrangsregels. Omdat spots steeds drukker worden, wordt er veel waarde gehecht aan het voorrangssysteem. Als je hier een fout in maakt, kunnen medesurfers vaak erg boos reageren en leidt het bovendien tot gevaarlijke situaties! Kijk dus voor je gaat surfen zeker dit filmpje !! Of deze extra uitgebreide uitleg .

Ontstaan van de sport
Surfen is één van de oudste sporten die er is. De precieze datum van ontstaan is onbekend, maar waarschijnlijk werd er honderden tot duizenden jaren geleden al gesurft in Hawaii. De vissers die de zee in gevaren waren voor de vangst, ontdekten dat het handig was om mee te varen met een golf naar het strand. Dit vonden ze op een gegeven moment zó leuk dat ze het ook voor de lol gingen doen.
Rond het begin van de 20e eeuw waaide de sport over naar Californië (Beach boys muziek weet je wel), vanwaar het doorgroeide tot een heuse wereldsport.
Tegenwoordig zijn er weinig landen die aan zee liggen waar niet gesurft wordt. Deze populariteit zet zich voort nu vanaf 2020, surfen is benoemd tot Olympische sport. Dit zal de surfwereld onvermijdelijk nog verder veranderen.

Koffie automaat weetjes
De surfcultuur kent een heuse eigen lifestyle. Deze is wat lastig in woorden te vatten, maar er zijn wat voorbeelden. Zo zien surfers anderen in het water vaak als een last. Het liefst lig je alleen of enkel met je vrienden in het water. Een medesurfer groet je daarom vaak pas als je een flink aantal meters van het strand verwijderd bent.

Koffie automaat weetjes, zodat je niet uit de toon valt als het gaat over surfen:

Er zijn zo’n 8000 termen en manieren om de golven te omschrijven: een greep uit deze eindeloze beerput:
Choppy (erg veel wind dus de golven zijn warrig), Clean (de golf is glad en precies zoals je wil), Close-out (de golf slaat direct in z’n geheel om dus er is geen tijd om te surfen), Barrel (de golf klapt zó wijd om dat je onder de holte kunt surfen).

Wedstrijden in het surfen zijn lang omstreden geweest, maar zijn inmiddels niet meer weg te denken. Volg wedstrijden via http://www.worldsurfleague.com/. Er zijn 11 ‘stops’ per jaar, een toernooi op één van de spots in de wereld. De wereldkampioen is degene die aan het eind van het jaar de meeste punten heeft gehaald in het klassement.

Kelly slater is de 11 voudig wereld kampioen!